Historie en doelstelling

Historie en doelstelling

Stichting Njokuti is in 2002 opgericht door een aantal enthousiaste gezondheidswerkers die bijna allen hun sporen hebben verdiend in de tropen. Sindsdien reizen een aantal orthopedische chirurgen, een plastisch chirurg en een algemeen chirurg een paar keer per jaar op (grotendeels) eigen kosten naar Tanzania en Oeganda, waar ze tientallen kinderen opereren en hun kennis delen met Afrikaanse collega’s van verschillende revalidatiecentra, ziekenhuizen of projecten die zich met revalidatie bezighouden. De Stichting dankt zijn naam Njokuti aan het eerste kind dat door Harry de Vries is geopereerd.

De belangrijkste doelstelling van Stichting Njokuti is het helpen van kinderen met orthopedische aandoeningen zoals Engelse ziekte of skeletfluorose. Deze ziekte veroorzaakt vaak ernstige botmisvormingen waardoor de kinderen niet goed meer kunnen staan en lopen. Het operatieresultaat bij deze ziektes is indrukwekkend. Maar ook bij kinderen met verwaarloosde klompvoeten worden operaties uitgevoerd waardoor ze later weer recht op hun voeten kunnen staan. Na de operaties krijgen de kinderen een maandenlang revalidatieprogramma in een revalidatiecentrum in de omgeving. Waar nodig ondersteunt Stichting Njokuti in de kosten. Op deze manier krijgen deze kinderen, vaak afkomstig uit arme gezinnen, een kans om uit de neerwaartse spiraal van hun beperking te komen.

Stichting Njokuti bestaat volledig uit vrijwilligers. In de loop der jaren heeft een toenemend aantal artsen zich bij Njokuti aangesloten. Het beleid van Njokuti is erop gericht om nieuwe artsen die voor het eerst op reis gaan, samen met een ervaren tropenganger, te laten reizen. Nieuwe artsen leren hierdoor gemakkelijk de weg kennen en kunnen leren van de ervaring van hun collega’s.