Werkbezoek Mwanza, Tanzania

Werkbezoek Mwanza, Tanzania

We vertrokken met een nachtvlucht van Amsterdam via Nairobi naar Mwanza. Daar werden we opgehaald door de chauffeur van het Sumve Hospital.

Frank_Wijffels_en_Rick_Scholtens_nov_2011

Diezelfde middag zagen we op de polikliniek 46 nieuwe patiënten en controle-patiënten. Deze controle-patiënten waren een aantal maanden geleden geopereerd door onze twee collega’s van Njokuti: Harry de Vries en Rene van den Wijngaard. Gedurende de volgende twee dagen opereerden we 15 kinderen. Voor ons was het bijzonder om deze trip samen te mogen doen: Rick is plastisch chirurg en zelf ben ik orthopedisch chirurg. Deze combinatie werkte goed! Soms opereerden we samen en soms individueel. Terwijl de één opereerde, bereidde de ander één van de volgende operaties voor of gaf scholing, bijvoorbeeld in het aanleggen van gipsspalken. We zagen patiënten met veel verschillende afwijkingen zoals klompvoeten, ernstige X- of O-benen, amnionband syndroom, haze-lippen en verklevingen door brandwonden.

Tanzania_2011_210_reis_Rick_en_Frank_W.1

De 4e dag liepen we nog visite langs de patientjes en hun moeders. Nadat we onze laatste tips en adviezen hadden gegeven werden we met de auto in een 1,5 uur durende rit teruggebracht naar Mwanza. Met een binnenlandse vlucht vlogen we naar Kilimanjaro Airport, nabij Arusha. Zondag hadden we een welverdiende rustdag.

Tanzania_2011_P8302572_reis_Rick_en_Frank_W.1

Maandagochtend werden we om 7.15 uur opgehaald door Sarah Rehjman, een Australische vrouw die voor het Arusha Lutheran Medical Centre (ALMC) de outreach activiteiten verzorgt. Ook is Sarah de contactpersoon voor Njokuti. De gehele maandag onderzochten we poliklinische patiëntjes, vooral kinderen van het Plaster House en van het Revalidatiecentrum uit Monduli. De volgende drie dagen voerden we vergelijkbare ingrepen uit als in het Sumve Hospital, maar deze keer waren er ook verkeersslachtoffers bij. Dit komt in Arusha duidelijk meer voor dan in Sumvé!

Tanzania_2011_028_reis_Rick_en_Frank_W.1

Vrijdagochtend werd de terugreis voorbereid en maakten we nog een korte wandeling aan de voet van de Mount Meru. Met een stop-over in Nairobi kwamen we zaterdagochtend vroeg aan op Schiphol; met een voldaan gevoel voegden wij ons weer bij onze families.

9 tot 19 november 2011
Geschreven door: Rick Scholtens (plastisch chirurg) & Frank Wijffels (orthopedisch chirurg)

Reacties zijn gesloten.