Werkbezoek Mwanza, Tanzania

Werkbezoek Mwanza, Tanzania

Onze aankomst in Mwanza was helaas wat later door een vertraging van onze vlucht vanuit Nairobi, maar Dirk was vertegenwoordigd namens het welkoms comité.

In Sumve stonden de patiënten al geduldig te wachten. Tot ’s avonds een uur of acht hebben we in totaal 50 patiënten gezien. Sommigen zonder duidelijk orthopedisch probleem, maar het merendeel had een afwijking aan het bewegingsapparaat.

Helaas konden wij bij een paar patiënten geen behandeling aanbieden, dit met name vanwege de beperkte operatieve mogelijkheden zoals de afwezigheid van röntgendoorlichting of specifiek instrumentarium. De overige patiënten kwamen in aanmerking voor een (operatieve) behandeling.  Patiënten met (oude) klompvoeten, scheef gegroeide benen ten gevolge van slechte voedingstoestand en oude fracturen werden op de OK lijst geplaatst. Gedurende de volgende twee dagen en op twee Operatie Kamers konden, met hulp van een lokaal team en van de twee Nijmeegse co-assistenten Kevin en Jose, alle patiënten worden behandeld. En na de operatie gingen ze met een knuffel terug naar de afdeling. Zie foto

De organisatie van ziekenhuis is veranderd. Dr Wilhelima is het nieuwe hoofd, net afgestudeerd en direct verantwoordelijkheid voor het gehele ziekenhuis!

Dirk en Tineke  zijn vrijwilligers en inmiddels al (opnieuw) gesetteld in Sumve en zijn hierdoor een uitstekend aanspreekpunt voor ons. Ook in de toekomst zullen zij onze uitzendingen goed kunnen organiseren. Inmiddels lopen er verschillende subsidie aanvragen voor diverse ziekenhuisprojecten waardoor een goede groei en ontwikkeling van het Sumve hospital mogelijk wordt. Onze Njokuti bijdrage is hierbij wel essentieel.

Op de vroege zondagmorgen over de wonderschone Serengeti teruggevlogen naar Arusha Luthern Medical Center voor de tweede periode.

De maandag was weer poli-dag, maar helaas waren er veel minder outreach patiënten dan vorig jaar. Wellicht is de oorzaak hiervoor te vinden in het feit dat Paula weer terug naar Groot Brittanie en Sarah opnieuw zwanger is waardoor er minder tijd besteed kan worden aan het outreach programma. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat het lokale orthopedische team bestaande uit dr Kibira en dr Peter (arts-ass) nu meer klompvoetjes en kromme beentjes zelf behandelen. Dit is natuurlijk een zeer goede ontwikkeling!

Tijdens het spreekuur zagen we met name kinderen met moeilijke (oude) fracturen en kromme beentjes, maar opvallend weinig klompvoetjes. Ook hier konden we op 2 operatiekamers terecht, maar vanwege het aanbod was dit niet echt noodzakelijk. Doordat het rustiger was dan normaal was er wel meer tijd voor training. Het instrumentarium was redelijk goed, alhoewel dit nog wel beter georganiseerd zou kunnen worden. Aan een kijkoperatie hebben wij ons niet gewaagd, maar dit zou in de toekomst wel overwogen kunnen worden als onderhoud gewaarborgd kan worden.

Een patiënt met een uitgebreid bottumor van de bovenarm hebben wij na uitgebreid overleg niet geopereerd vanwege het hoge risico op complicaties, alhoewel er nauwelijks andere therapiemogelijkheden voorhanden zijn… Ook een patientje met een pathologische breuk vanwege een botinfectie kon niet worden geopereerd vanwege longproblemen en veel voorkomende bloedarmoede. De overige patiënten hebben we een operatieve behandeling kunnen aanbieden.

Op onze laatste dag hebben wij nog een bezoek gebracht aan het oude Selian hospital. Dit ziekenhuis heeft beduidend minder faciliteiten, maar zou zeker ook aan het programma van de visiterende orthopeden/plastici kunnen worden toegevoegd.

Samenvattend weer een zeer vruchtbare uitzending, met name in Sumve kunnen we uitbreiden, nu Dirk en Tineke daar een goede basis en contactpersoon kunnen zijn. Gebrek aan hulpmiddelen en OK instrumentarium is wel een nijpend probleem. Misschien kunnen we overwegen om via zeecontainer iets toe te voegen, met contactadres in Zeeland. Deze benodigde hulpmiddelen en financiële bijdrage zal verder moeten worden besproken en uitgewerkt. Daarnaast is de nazorg van de geopereerde patiënten niet altijd goed geregeld en is wel een punt van zorg.

ALMC is goed op weg en zal in de toekomst minder orthopedische hulp nodig hebben. Ook plastische zorg is goed verzorgd, al bestaat dit met name uit kortdurende zorg van medici uit de VS, dan uit goede training aan de lokale artsen. De orthopedisch hulpvraag bestaat voornamelijk uit complexere problemen waar niet altijd aan voldaan kan worden vanwege de beperkte mogelijkheden. Selian Hospital vormt echter wel een mogelijkheid voor uitbreiding van zowel orthopedische als plastische zorg en zal in de nabije toekomst verder uitgewerkt worden.

4 – 14 oktober 2012
Geschreven door: Peer Poelmann en Ron Onstenk (orthopedisch chirurgen)

Reacties zijn gesloten.