Werkbezoek Sumve, Tanzania

Werkbezoek Sumve, Tanzania

Door onvoorziene medische omstandigheden moest de reis naar Sumve op het laatste moment gewijzigd worden. Frank Wijffels nam de plaats in van Peer Poelmann en het bezoek werd ingekort door de visite aan Arusha over te slaan.

Na de nachtvlucht via Nairobi naar Mwanza konden op maandagmiddag de eerste patiënten gezien worden (in totaal 38 patienten). Zoals gebruikelijk was het een gezellige, soms wat chaotische drukte. Er werd veel tijd ingeruimd om onderwijs te geven over de gevonden afwijkingen. Dit keer waren er geen co-assistenten uit Nijmegen maar wel een student fysiotherapie uit Amsterdam. Er werd een lijst van chirurgisch te behandelen patiënten gemaakt (in totaal 11 patienten) die dinsdag en woensdag zonder bijzonderheden geopereerd werden. Ook hier werd veel tijd gereserveerd voor de noodzakelijke kennisoverdracht. Enkele mee genomen cadeautjes vielen bij het ok personeel erg in de smaak.

Njokuti_P1010605_280x200_1

Njokuti_P1010606_280x200

P1010832_280x2001
Rick Scholtens en Peer Poelmann

Donderdag was het alweer tijd voor vertrek. Een uitgebreide visite van de geopereerde patiënten werd gevolgd door een grote ronde over het ziekenhuisterrein om de laatste ontwikkelingen te aanschouwen. De fundering van het nieuwe OK complex was niet minder indrukwekkend dat de verbeterde waterputten en de overal geplaatste zonnecollectoren. Er gebeurt veel in Sumve en ons bezoek was geslaagd!

Geschreven door: Rick Scholtens

Reacties zijn gesloten.