Werkbezoek Sumve, Tanzania

Werkbezoek Sumve, Tanzania

Rick Scholtens, onze plastisch chirurg, had al vaker Kitgum bezocht en omdat Njokuti gevraagd was om vaker in Kitgum op bezoek te komen, hadden we besloten om deze keer niet met 2 maar met 4 chirurgen heen te gaan. Op deze manier konden we van elkaar leren en ervaring op doen in dit nieuwe project van Njokuti.

reisverslag nov 2015, 2

De vlucht naar Mwanza verliep zonder problemen, zelfs al onze koffers waren aangekomen! We reisden door naar Sumve waar, zoals gewoonlijk, de eerste patiënten alweer op ons stonden te wachten. Ze waren keurig verzameld door de medische staf van het ziekenhuis en door Dirk Vink en Tineke de Groot. Dirk en Tineke wonen al heel wat jaren in Sumve. Hierover valt meer te lezen op de website van de “Vrienden van Sumve”: http://www.saidiahelptsumve.nl/over-ons/historie .  Overigens gaan Dirk en Tineke deze zomer Sumve verlaten. Hopelijk wordt hun geweldig werk in stand gehouden en voortgezet.

reisverslag_nov_2015_3 (1)

We verwonderden ons nog steeds over de diversiteit en de ernst van de medische problemen. Maar gelukkig konden we nagenoeg alle patiënten behandelen. Na de selectie van de patiënten konden we dan ook de volgende twee dagen op de operatiekamer aan de slag.  In totaal werden 22 patiënten geopereerd. Waarschijnlijk was dit de laatste keer dat we deze OK (operatiekamer) zouden gebruiken want het nieuwe OK complex is bijna klaar, waarschijnlijk medio 2016. Zoals vaak in Afrika, is dit nog wel afhankelijk van de beschikbare financiële middelen.

reisverslag_nov_2015_4 (1) reisverslag_nov_2015_5 (1)

De volgende dag reisden we door naar Kitgum. Deze is altijd redelijk vermoeiend. De eerste dag vlogen we van Mwanza naar Nairobi en vanaf daar door naar Kampala. De volgende dag reden we ruim 8 uur naar Kitgum.

reisverslag_nov_2015_1

Kitgum is de meest noordelijke stad van Oeganda. Dit gebied bevond zich van 1986-2006 in een verschrikkelijke burgeroorlog, maar anno 2015 zien we daar niet veel meer van terug. Vanzelfsprekend wel het enorme persoonlijke leed, maar Kitgum zelf oogt als een Afrikaanse stad. Ook het St Joseph ziekenhuis ziet er,  onder leiding van dr Pamela, keurig uit. De operatiekamer is verzorgd en het team gemotiveerd.  Patiënten waren door de medical officers geselecteerd, alleen de OK indicatie moest nog gesteld worden. Onder leiding van dr Moses kon het team nagenoeg alle patiënten behandelen. Er waren voldoende patiënten voor zowel  de plastische als ook voor de orthopedische chirurgen.

reisverslag_nov_2015_6 (1)

Zie voor meer verhalen over deze week  onze facebookpagina Orthopeed in Afrika: https://www.facebook.com/search/top/?q=orthopeed%20in%20afrika.

8-21 november 2015
Geschreven door: Ron Onstenk en René van den Wijngaard, beiden orthopedisch chirurg en door Rick Scholtens en JanWillem Kortlever, beiden plastisch chirurg.
Bezoek aan Sumve Districts Hospital Tanzania en Kitgum St Joseph’s Hospital Oeganda

Reacties zijn gesloten.