Werkbezoek Kitgum

Werkbezoek Kitgum

Afgelopen februari 2017 bezochten Rick Scholtens, plastisch chirurg voor Njokuti en Harry de Vries, orthopedisch chirurg, het St. Joseph Hospitaal in Kitgum, Noord Oeganda.

_DSC0452De contacten met dit ziekenhuis bestaan al een paar jaar. Njokuti ondersteunt hier de opleiding van een orthopedisch chirurg Dr. Julius. Hij heeft inmiddels twee jaar van zijn opleiding in Kampala achter de rug. Daar studeert hij aan de Makerere Universiteit en het Mulago Hospitaal. We hebben het geluk dat hij aan een weekend aan het waarnemen was, juist voor ons bezoek. En omdat wij die maandag zowel kinderen zouden gaan zien met orthopedische problemen als ook kinderen met plastisch-chirurgische problemen (zoals brandwonden of een hazelip) bleef Dr. Julius die maandag ook in Kitgum. Daardoor konden we een dag met hem samenwerken en van zijn groeiende kennis en ervaring genieten. Het was fijn om zijn gedrevenheid en betrokkenheid te zien!

De medisch directeur van het ziekenhuis, Dr.Pamela, had ons van tevoren gemaild over de benodigdheden voor de operatieafdeling. Een van de dingen die nodig waren was een speciale boor met een afneembaar koppelstuk. Onze collega René van de Wijngaard had gezien dat je een eenvoudige Metabo-boor kunt gebruiken door het kopstuk te steriliseren en de boor steriel in te pakken. Door het steriele kopstuk erop te doen kon zo’n eenvoudige boor bij de operaties gebruikt worden. Geweldig zoals Julius daarmee kon werken! Ik heb met genoegen en verbazing met hem mee geopereerd. Op onderstaande foto is de officiële overdracht van de boor te zien, aan Sr. Aruba, het hoofd van de operatiekamer.

_DSC0297

In de volgende dagen hebben we weer veel been correcties bij kinderen gedaan en oude ontwrichtingen recht gezet. Er was zelfs een meisje met een elleboog uit de kom wat al meer dan een jaar bestond. Met veel moeite is het gelukt om die elleboog er weer in te krijgen, maar ze zal nog veel moeten oefenen voordat ze weer een bruikbare elleboog zal hebben.

Rick Scholtens hield zich ondertussen bezig met kinderen met verbrande handen en een vijftal kinderen met een open lip en/of verhemelte. Een genot om zo’n vakman bezig te zien. Waren er in Oeganda maar meer vaklieden zoals hij…

Al met al was het weer een bijzondere missie naar een van de armste streken van Oeganda. Een ding weten we zeker: we komen gauw weer, want dit werk is zinvol en mooi om te doen!

_DSC0488

Reacties zijn gesloten.