Werkbezoek Tanzania, november 2017

Werkbezoek Tanzania, november 2017

Door Harry de Vries

Opnieuw werd district hospital Sumve, een uur rijden van Mwanza, gepland voor een bezoek van twee orthopeden. Sumve werd gekozen vanwege de nieuwe situatie aldaar. Dirk en Tineke, de vrijwilligers die er een aantal jaren veel werk hebben verzet, zijn inmiddels terug in Nederland. Zij lieten het ziekenhuis achter in de wetenschap dat binnenkort het nieuwe OK complex in gebruik zou kunnen worden genomen.
Na de gebruikelijke discussie bij de douane over de meegebrachte medische spullen, konden we, op de bijna nieuwe aangelegde weg, het ziekenhuis snel bezoeken. Het voelde weer vertrouwd, nu inmiddels voor de achtste keer. Het patiëntenaanbod was wat minder en ook minder goed geselecteerd. Dit werd in het verleden door Dirk en Tineke goed geregeld. En ook het OK complex bleek nog niet af, waarvan de reden ons niet geheel duidelijk werd. Desalniettemin hebben we voldoende patiënten, voornamelijk kinderen, weer kunnen helpen waardoor ze na revalidatie weer goed kunnen lopen.
Het volgende bezoek betrof het Selian ziekenhuis net buiten de stad Arusha. Net als het ziekenhuis in Sumve is ook dit een plek waar wij al jaren komen.
In de stad zelf ligt het ALMC ziekenhuis, waar wij voorheen ook regelmatig opereerden. Maar we hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat de medische zorg daar erg sterk vooruit is gegaan, iets wat veel Tanzanianen ten goede komt! Maar helaas profiteert hier met name de wat rijkere bevolking van, want de medisch kosten zijn voor het armere deel van de bevolking veel te hoog. Vandaar dat we onze pijlen nu met name op het Selian Hospital richten, een ziekenhuis net buiten Arusha waar de minder bedeelden hun heil zoeken. Hier werken artsen zoals Dr. Robert Maisu en Dr. Amon met ruime orthopedische kennis. In een poliruimte met dus enig gebrek aan privacy, werden bijna 100 patiënten gezien en geselecteerd voor operatie. Samen met het team hebben we al deze operaties kunnen uitvoeren. Het was soms behelpen met de aanwezige materialen en ondersteuning, maar alle ingrepen hebben wij naar tevredenheid kunnen uitvoeren waardoor ook deze patiënten weer een goede draai aan hun leven kunnen geven. De dankbaarheid van de patiënten én het team blijft hartverwarmend, reden om dit bezoek volgend jaar weer te herhalen, wellicht dan met een ander team van onze stichting Njokuti.

na geslaagde operatie in Sumve

Na een geslaagde operatiedag in Sumve

Reacties zijn gesloten.