Werkbezoek Kitgum

Werkbezoek Kitgum

In april 2018 bracht Harry de Vries een bezoek aan het St Joseph ziekenhuis in Kitgum (Harry werkt al vanaf het eerste uur als orthopeed voor Stichting Njokuti in Tanzania en Oeganda). Door trieste familie omstandigheden kon onze plastisch chirurg, Jan-Willem Kortleve, op het allerlaatst niet mee. De combinatie van plastische chirurgie en orthopedie, is een combinatie die veel van onze patiënten ten goede is gekomen, maar dat ging deze keer dus helaas niet lukken.

“De tocht naar Kitgum ging vele malen sneller dan de voorgaande jaren: een prachtige asfaltweg was met Chinese steun aangelegd , zodat ik vanuit Entebbe de gehele weg naar Kitgum soepeltjes kon afleggen.

Op maandag begonnen mijn werkzaamheden met het begroeten van oude bekenden. Natuurlijk Michael, de orthopedische clinical officer. Hij kan vrijwel alle fracturen behandelen die niet geopereerd hoeven te worden. En Julius Obonga, de orthopedisch chirurg die de opleiding voor orthopedie aan de Makarere universiteit in Kampala bijna heeft afgerond. Njokuti heeft hem gedurende deze vier studiejaren financieel ondersteund, waardoor patiënten minder afhankelijk zijn geworden van het bezoek van de artsen van Njokuti.

Ik had het voorrecht om de hele week met Julius op te mogen trekken en samen met hem te opereren. Zo heb ik een goed idee gekregen van zijn orthopedische bagage. Natuurlijk hebben we klompvoeten behandeld en scheve benen recht gezet. Maar met de inmiddels goed opgeleide Julius zijn nu ook meer complexe operaties mogelijk. Mooi om te zien. En vooral mooi om te zien dat jong en oud hiervan de vruchten plukt!

Want ook in Noord-Oeganda worden mensen ouder en breken ze makkelijker een heup. Een gebroken heup groeit helaas niet altijd zomaar weer vast. In de Westerse wereld worden vrijwel alle heupfracturen geopereerd, zodat de mensen snel weer uit bed kunnen en deel kunnen nemen aan het leven. Ze kunnen zich verplaatsen, al dan niet met een hulpmiddel, en zijn daardoor niet gelijk alle zelfstandigheid kwijt. Maar in Noord-Oeganda is er geen doorlichting op de operatiekamer mogelijk, waardoor het repareren van een gebroken heup moeizamer gaat. Het hebben van doorlichting op een operatiekamer is een luxe die het ziekenhuis in Kitgum zich niet kan veroorloven. Maar Julius heeft geleerd om een heupfractuur zonder doorlichting te repareren!

Zie de bijgaande foto’s

Njokuti foto werkbezoek 2018-2

Foto voor de operatie : de donkere lijn is de breuk

Njokuti foto werkbezoek 2018-1

De heup na de operatie: de fractuurlijn is nog te zien, maar in een prachtige stand. Op deze heup kan de patiënt weer direct na de operatie wandelen!

Kort en goed: Julius Obonga is binnenkort afgestudeerd orthopedisch chirurg met diploma! En tijdens mijn bezoek ben ik ervan overtuigd geraakt dat wij de orthopedische operaties met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan de deskundige handen van Julius. De orthopedische hulp van Stichting Njokuti is dankzij zijn opleiding niet meer noodzakelijk in het St. Joseph ziekenhuis.

Wel hebben Julius en het team van het ziekenhuis gevraagd om een laatste vorm van ondersteuning: zij zouden graag een heupset willen hebben om gebroken heupen mee te kunnen repareren. Daarmee kan het ziekenhuis een grote stap vooruit doen. De benodigdheden zijn allemaal in Kampala te koop voor een veel lagere prijs dan de prijs die wij in Europa betalen. Stichting Njokuti zou dit graag, met uw hulp, willen realiseren. Dat zou een geweldig afscheidscadeau zijn!”

Doet u mee? Steun ons met een donatie op rekening NL23 RABO 0369 8560 82

Reacties zijn gesloten.