Vakgroep Orthopedie Groene Hart Ziekenhuis en het Horatio ziekenhuis op Aruba

Vakgroep Orthopedie Groene Hart Ziekenhuis en het Horatio ziekenhuis op Aruba

Stichting Njokuti stuurt normaal gesproken artsen naar Tanzania of Oeganda, om daar lokale artsen te ondersteunen bij het opereren van kinderen met een beperking. Maar af en toe wordt er een ander type werkbezoek gedaan, zoals deze keer dat orthopeden van het Groene Hart Ziekenhuis werden gevraagd om 9 maanden waar te nemen in een ziekenhuis in Aruba. In toerbeurt volbrachten ze dit met elkaar.  

Op Aruba werken normaal gesproken 4 orthopeden, maar omdat één van hen afwezig was werd er een verzoek gedaan aan het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Van maart tot en met december 2019 besloot de vakgroep orthopedie hierop in te gaan. Naast operaties in het ziekenhuis werden er ook poliklinische werkzaamheden verricht, in een praktijk op steenworp afstand van het ziekenhuis. De traumadiensten werden met de chirurgen verdeeld. Omdat het een eiland betreft werden alle patiënten eerst door de lokale specialisten gezien. Alhoewel er heel veel mogelijk is op gebied van orthopedie, waren er begrijpelijk ook beperkingen. Om die reden werden patiënten die een hoog specialistische zorg nodig hadden doorverwezen naar Colombia.

De Arubaanse vakgroep ontving met regelmaat collega’s om vakkennis en kunde mee te delen. Het opdoen van nieuwe inzichten en het delen van ervaringen onderling was zinvol en leerzaam. En daarnaast was er ook tijd om af en toe samen te ontspannen en te genieten van dit prachtige eiland. Gelukkig is onze waarneming nu niet meer noodzakelijk. Wij danken Aruba voor de opgedane ervaringen welke we hopelijk volgend jaar weer kunnen gebruiken op onze komende missies in Tanzania en Oeganda.

Namens de vakgroep van het Groene Hart Ziekenhuis
René van den Wijngaard

Reacties zijn gesloten.