Werkbezoek Oeganda, nov 2019

Werkbezoek Oeganda, nov 2019

Onze orthopeed, Dr. Harry de Vries, ging van 3-9 november 2019 weer op pad voor Stichting Njokuti. Deze keer bracht hij een werkbezoek aan het ziekenhuis in Kalongo om daar weer veel kinderen te zien en te opereren. Na afloop schrijft hij daarover het volgende:

Wat was er een goede opkomst van kinderen met orthopedische problemen! Dit had het ziekenhuis echt goed georganiseerd. Er waren veel kinderen met osteomyelitis (botontsteking) en veel kinderen met extra tenen en vingers. Er was 1 meisje van 15 met X benen (genu valga) en 1 meisje van 4 of 5 jaar met O benen (genu vara). Op de laatste vrijdag heb ik, op verzoek van Patrick, de clinical officer orthopedie, les gegeven over de acute opvang van trauma patiënten.

In totaal hebben we 15-20 kinderen geopereerd. Bij één kind hebben we nog een verlenging gedaan van de achillespees. En een ander kind hebben we met gips behandeld om een betere stand van de voet te bewerkstelligen. Verder waren er ook enkele volwassenen: één mevrouw met een Monteggia fractuur (breuk in de onderarm) en een oude mevrouw met een rottende arm. 

Er zijn deze keer minder kinderen met klompvoeten. Hopelijk wordt dat tegenwoordig eerder ontdekt en behandeld, want als dat op tijd ontdekt wordt is een operatie niet nodig en kan het gewoon met gipsredressie verholpen worden.

Kort en goed: een zinvol en succesvol werkbezoek en ik adviseer om hier zeker mee door te gaan. Er zijn weer heel wat kinderen mee geholpen!

Harry de Vries

 

Omdat het ziekenhuis een gebrek heeft aan instrumenten bracht Dr de Vries deze ‘gereedschapkist’ mee. Hier kon direct gebruik van gemaakt worden!

Reacties zijn gesloten.