Onze voorzitter geridderd!

Onze voorzitter geridderd!

De voorzitter van Njokuti, Jos van Bemmel, mocht op 24 april vernemen dat hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg dit als waardering voor zijn vele verdiensten: voor zijn betrokkenheid bij nascholing en opleiding in Nederland, voor zijn kruistocht tegen zware en gevaarlijke pijnstillers en natuurlijk ook voor zijn  werk voor Stichting Njokuti!Jos is vanaf de oprichting van Njokuti in 2002 onafgebroken voorzitter geweest en heeft in die hoedanigheid het schip van Njokuti  met grote betrokkenheid bestuurd. Aanvankelijk lagen de werkzaamheden voor Njokuti vooral in Arusha, in Noord Tanzania. Maar Jos had de moed en visie om gelden beschikbaar te stellen om een Tanzaniaanse dokter op te laten leiden tot orthopeed. De opleiding werd gesponserd door Njokuti en vond plaats in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Toen de dokter was opgeleid en de orthopedie in het Selian Hospitaal in Tanzania voor zijn rekening kon nemen, besloot Jos een andere streek in Tanzania te  betrekken bij het werk van Njokuti, want ook hier was de nood hoog. Wat in Arusha wel was gelukt, lukte in Sumve helaas niet.

Maar inmiddels was de dochter van Jos als antropoloog begonnen met een onderzoek in Noord Oeganda. Toen vader Jos daar op bezoek ging herkende hij, als oud-tropenarts, direct de grote nood en maakte hij contact met de lokale en provinciale overheden, om een samenwerkingsverband op te zetten met het ziekenhuis in  Kitgum. En zo werd 7 jaar geleden ook Noord Oeganda ingelijfd bij het werk van Njokuti. Inmiddels is Njokuti vertrokken uit Kitgum. De reden? Ook daar was het gelukt om een dokter op te leiden tot orthopeed! Sindsdien zwaait dokter Julius Obongo daar de scepter op de afdeling orthopedie en verricht er uitstekend werk.

En weer was het onze voorzitter die op zoek ging naar een ander ziekenhuis waar men stond te popelen om onze Nederlandse orthopeden en plastisch chirurgen te ontvangen. Dit keer werd het een ziekenhuis in Kalongo, waar we twee jaar geleden zijn gestart met opereren. En net als in Arusha en Kitgum hopen we ook daar ook iemand op te kunnen leiden tot orthopeed.

Zonder onze voorzitter waren dit soort initiatieven niet van de grond gekomen.

Gezien de vele initiatieven en gezien de huidige omstandigheden rond het coronavirus was het niet mogelijk om de lintjesuitreiking groots te vieren. Dus helaas is er geen foto van de uitreiking van dit feestelijke lintje. Maar na deze crisis gaat dat feestje er vast en zeker nog wel komen. Hoe dan ook, wij zijn heel trots op Jos van Bemmel en blij met zijn voorzitterschap!

Reacties zijn gesloten.