Werkbezoek december 2022

Werkbezoek december 2022

Reisverslag René van den Wijngaard en Frank Wijffels

27 nov 2022 – 4 dec 2022

Op 27 november vertrokken wij, René van den Wijngaard en Frank Wijffels (twee orthopedisch chirurgen van Njokuti) naar Uganda. Laat in de avond aangekomen stond gelukkig de shuttle nog klaar om ons naar Sunset hotel te brengen. En ook de volgende ochtend kwam de huurauto op afgesproken tijd.
Via de Kampala-Entebbe Expressway reden we naar Kitgum: een tocht van 8,5 uur rijden, met een barrel van een Prado… In het Bomah hotel werden we verwacht. We hoopten diezelfde dag nog contact te krijgen met het St. Joseph Hospital, maar dat lukte helaas niet. Dus reden we de volgende ochtend erheen, in de hoop dat alles goed was afgesproken. De hoofdzuster ontving ons en belde Dr. Pamella Atim. Die bleek vakantie te hebben, maar kwam toch om ons te ontvangen en verder te introduceren. Met de medical officer startten we het spreekuur. Er waren héél veel patiënten op af gekomen, want er was gecommuniceerd dat het ‘ for free’ was! Zo kwam het dat we wel tegen de 100 patiënten konden zien. 40 patiënten kwamen in aanmerking voor plastische chirurgie vanwege verbrandingen, maar helaas was er deze keer geen plastisch chirurg mee gekomen. Maar de orthopedische patiënten waren bij ons aan het juiste adres. We zagen patiënten met osteomyelitis (botontsteking) en post-traumatische afwijkingen (afwijking na een ongeval) en een paar patiënten met ‘verse’ fracturen. In 3 dagen opereerden we 26 patiënten tussen 8.00 en 19.00 uur! De overige 34 patiënten konden conservatief behandeld worden (dus zonder operatie) en kregen een behandeladvies mee van ons.

In het weekend reden we via het Kidepo National Park door naar Kalongo. Het bleek daar iets minder goed georganiseerd te zijn. We zagen wat minder patiëntjes, maar ook hier troffen we jonge kinderen aan met osteomyelitis, genua valga (X-knieën), en een aantal kinderen met ‘verse’ fracturen. In totaal zagen we 30 patiëntjes op ons spreekuur en 5 kinderen die in de ziekenzaal lagen. De 2 dagen erna opereerden we 8 kinderen.
De operatieruimte in Kalongo was beter geoutilleerd dan in Kitgum. Ze hadden klein- en grootfragment factuursets en schroeven met de goede lengtes. Dat maakte het werk wat gemakkelijker.Toch brachten beide ziekenhuizen ons nog wel uit onze comfortzone, want de mate van steriliteit liet duidelijk te wensen over. Alle ‘steriele’ materialen waren op één hoop gegooid en er zaten gaten in de operatiejassen en afdekdoeken… Maar iedereen was blij dat we er waren en we hebben veel operaties kunnen verrichten. En daar doen we het natuurlijk voor! En het was leuk om te zien dat de kinderen ook blij waren met de Njokuti T-shirts en de vele knuffels! En het OK personeel was blij dat er ook nog wat voor hun kinderen overbleef  🙂 
Op de dag van ons vertrek kwamen er nog 8 patiënten langs in de hoop dat we ze nog konden zien. Dat hebben we gedaan, maar het was te laat om ze nog te kunnen opereren, want we hadden immers nog een lange en onzekere terugreis voor de boeg, richting Entebbe.  
We komen tot de conclusie dat ons werkbezoek weer zinvol was en zeker voor herhaling vatbaar. Maar we weten ook dat er, naast een orthopeed, ook grote behoefte is aan plastisch chirurgen (2 of meer), zeker in Kitgum. Dus dat nemen we als belangrijk bespreekpunt mee naar onze eerstkomende vergadering van Njokuti!

Frank Wijffels en René van den Wijngaard 

Werkbezoek dec 2022 Werkbezoek dec 2022

Reacties zijn gesloten.