Activiteiten

Activiteiten

Opereren

Stichting Njokuti is genoemd naar het eerste kind dat geopereerd is door een arts van deze Stichting. De belangrijkste doelstelling van Stichting Njokuti tot nog toe is het helpen van kinderen met aangeboren of verworven aandoeningen als klompvoeten, Engelse ziekte of skeletfluorose. Zij doet dit met de hulp van een toenemend aantal Nederlandse orthopedische en plastische chirurgen.

Een aantal keren per jaar reizen deze chirurgen, grotendeels op eigen kosten, naar Tanzania en Oeganda waar ze tientallen kinderen van hun ernstige handicap afhelpen. Het operatieresultaat bij Engelse ziekte of skeletfluorose – rechte benen! – is indrukwekkend. Maar ook bij kinderen met verwaarloosde klompvoeten worden operaties uitgevoerd waardoor ze later weer recht op hun voeten kunnen staan.

Revalideren

Na de operatie krijgen de kinderen een maandenlang revalidatieprogramma in een revalidatiecentrum in de omgeving. Waar nodig ondersteunt Njokuti in de kosten. Op deze manier krijgen deze kinderen, vaak afkomstig uit arme gezinnen, een kans om uit de neerwaartse spiraal van hun beperking te komen.

Onderzoeken

Stichting Njokuti zet zich in voor verschillende revalidatiecentra, ziekenhuizen of projecten die zich met revalidatie bezighouden in Noord-Tanzania en Noord Oeganda.

Stichting Njokuti wil ook iets kunnen betekenen op preventief gebied. Het liefst zien we onze kinderen met een beperking in een zo vroeg mogelijk stadium zodat een operatie misschien nog voorkomen kan worden, bijvoorbeeld bij babies met een klompvoetje. Zij kunnen ook uitstekend met een gips behandeld worden. Maar daarvoor moeten ouders, verloskundigen en medewerkers van gezondheidsposten zich bewust zijn van de risico’s op langere termijn en van de behandelmogelijkheden in een vroeg stadium. Daarom proberen de artsen van Njokuti hun kennis niet alleen over te dragen op Tanzaniaanse en Oegandese artsen maar ook op ouders, verpleegkundigen, outreach medewerkers en andere betrokkenen.