Werkbezoek Sumvé en Arusha

Werkbezoek Sumvé en Arusha

Vanwege het beëindigen van de vrijwilligerstaken van Dirk en Tineke in Sumve werd in de winter van 2015 al besloten dat een team van artsen van Njokuti in de zomer van 2016 nog een keer Sumve zou bezoeken. Zo zouden we nog één keer kunnen genieten van de prettige samenwerking met Dirk en Tineke en goede afspraken kunnen maken met de mensen die het voortzetten. Dirk en Tineke sluiten een periode van 9 jaar af waarin zij zeer veel energie hebben gestoken in het districtsziekenhuis, maar ook in de omgeving waar nu diverse waterputten goed functioneren.

Ons bezoek liep voorspoedig. De polikliniek was weer zeer goed gevuld, veel kinderen met beenafwijkingen, botontstekingen en oude, niet geheelde breuken. De aansluitende dagen konden wij meer dan 15 patiënten operatief behandelen. Nu nog in het oude OK complex, maar waarschijnlijk zal de volgende missie in het nieuwe deel kunnen gaan opereren.

Vliegend over de wonderschone Serengeti, waar op dit moment ook de grote trek van duizenden gnoes en zebra’s plaats vindt, werd de reis voortgezet naar het tweede deel van ons werkbezoek: het ALMC / Selian hospital in Arusha.
Ook hier was de polikliniek gevuld met voornamelijk kinderen uit het Plasterhouse (zie hun website: www. theplasterhouse.org) waarbij hun kromme beentjes weer recht gezet moesten worden. De operaties werden verdeeld over de twee ziekenhuizen, ALMC en Selian, zodat er twee operatiekamers tot onze beschikking stonden. Een groot deel van de ingrepen lieten wij zoveel mogelijk uitvoeren door de lokale dokters, dr Benson, dr Roberts Maise en dr Daniel Otieno, een zeer enthousiast en leergierig team! Zo dragen we niet alleen een steentje bij aan de revalidatie van deze kinderen maar hopen we ook wederzijdse kennisoverdracht te bewerkstelligen.

Punt van zorg is wel de toename van administratiekosten die wij moeten betalen vanwege de medische registratie en ons visum. Dit loopt op tot meer dan €500 per bezoek. De vraag is of wij dit voor een 7 daagse uitzending langdurig kunnen blijven bekostigen.

Juni 2016
Werkbezoek van Peer Poelmann en Ron Onstenk

 

Reacties zijn gesloten.