Werkbezoek Tanzania, nov 2018

Werkbezoek Tanzania, nov 2018

Een volle wachtkamer in afwachting van de Njokuti artsen

 

In November 2018 vond er wederom een missie plaats naar het district hospital Sumve en het Selian hospital Arusha in Tanzania. De weken ervoor werden weer veel spullen opgehaald door acties op school en in de buurt. Ook verzamelden volgers van onze Facebookpagina ‘orthopeed in afrika’ en familie, vrienden en werknemers van het Groene Hart Ziekenhuis tassen vol met knuffels, speelgoed, kleding, schoenen en schoolartibuten. Daar maken we weer een hoop kinderen blij mee!

 

Na de gebruikelijk nachtvlucht van woensdag naar Mwanza via Nairobi en de daarop volgende autorit over de  inmiddels deels verharde weg naar het district hospital Sumve, werd na aankomst op donderdagmiddag, direct met de poli begonnen. Geholpen door veel bekende werknemers en enkele nieuwe gezichten werd een stroom aan verzamelde patiënten met de meest uiteenlopende aandoeningen beoordeeld. Hoewel het altijd spannend is wat voor patiënten er die dag verschijnen was bij deze missie het meest spannende onderdeel de opening van het nieuwe operatiecomplex. In de jaren ervoor is er namelijk hard gewerkt om het complex van de grond te krijgen. Dit gebeurde mede onder leiding van de Nederlandse vrijwilligers Tineke en Dirk, vanuit de stichting ‘Saidia helpt Sumve’.  Aan ons de eer om de eerste ingreep in de nieuwe operatiekamer te verrichten! Er moest nog wel het één en ander gedaan worden. De verkoever moest nog in gereedheid worden gebracht en het magazijn en de sterilisatiedienst moesten nog worden verhuisd. Voor ons was het inrichten van de koffiekamer een niet onbelangrijk onderdeel 🙂 Het opereren in de nieuwe kamers betekende een aanzienlijke verbetering. Nu nog een update van de beschikbare apparaten en medische instrumenten.  Sinds een week was dr  Edwin Mujwahuzi  hier werkzaam, naast de ervaren algemeen chirurg Dr Abdullah. Wat een enthousiaste, leergierige en behulpzame man, een goede aanwinst voor het ziekenhuis!

 

Dr. Peer Poelman, Dr Edwin Mujawahuzi en Dr. René van den Wijngaard

 

In goede samenwerking vonden er dan ook meerdere geslaagde gezamelijke ingrepen en gesprekken plaats.

 

 

 

 

Op zondag vond de transfer naar Arusha plaats. Hier werden in het Selian Hospital Arusha, onder leiding en in samenwerking met het team van Dr Robert Maisu, vele patiënten poliklinisch beoordeeld en waar nodig en mogelijk geopereerd.  De kwaliteit van de zorg in dit ziekenhuis is de laatste jaren aanzienlijk vooruit gegaan.  Dit is wel noodzakelijk, gezien het toenemende aantal patiënten met complexere zorg.

 

Er volgde nog een bezoek aan het revalidatiecentrum ‘plasterhouse Arusha’ en aan een plaatselijke school in Arusha. Hier werden de overgebleven knuffels en schoolspullen overhandigd voor verdere verdeling.  Met lege tassen maar vele ervaringen rijker werd afscheid genomen van Arusha. Het zal niet lang meer duren voordat dit deel van Tanzania ons niet meer nodig heeft. En dat is natuurlijk zoals we het graag zien!

 

Peer Poelmann en Rene van den Wijngaard, orthopedisch chirurgen

Reacties zijn gesloten.