Werkbezoek Oeganda, nov 2018

Werkbezoek Oeganda, nov 2018

Op 21 november 2018 vertrekken onze twee orthopedisch chirurgen Ron Onstenk en Frank Wijffels voor een werkbezoek aan Oeganda.

Het doel van onze reis zou deze keer een ziekenhuis in Kalongo worden, een stad in Noord Oeganda, 400 km verwijderd van de hoofdstad. In 2015 en 2016 was Oeganda al door een team met plastisch en orthopedisch chirurgen  bezocht (in Kitgum), maar dit zou de eerste keer zijn dat we aan de slag zouden gaan in het Dr. Ambrosoli Memorial Hospital in Kalongo. We waren benieuwd wat we aan zouden treffen!

Het Corsu Hospital in de buurt van Kampala, de hoofdstad, was echter het eerste station. Aldaar een introductie bij de staff, oa dr Antonio Libero, een Italiaans orthopeed die veel aandacht en werk besteedt aan patiëntjes met osteomyelitis (botonstekingen) een veel voorkomend probleem in Afrika. Vervolgens ook een aantal patiënten gezien via Cathy Groenendijk. Zij beheert een stichting en een tehuis voor oorlogskinderen vanuit Zuid Soedan. Zie www.confidentchildren.org.

Vervolgens een bezoek aan de ambassadeur van Uganda, een zeer leuk gesprek over het werk van de ambassade en natuurlijk ook over Njokuti met zijn doelstellingen. De weg werd vervolgd richting het Noorden, overigens inmiddels uitstekend geasfalteerd door de Chinezen.

In st Joseph Hospital in Kitgum  heeft dr Julius Abonga de leiding over de orthopedische afdeling. Ook hier veel orthopedische problemen, de kennis is goed op peil, echter instrumentarium blijft door geldgebrek toch wel behelpen. Een sterilisatiemachine is al een tijd defect waarbij onderdelen ontbreken voor reparatie. Ook de Operatiekamer dient te worden gemoderniseerd, maar ook voor dit project zijn er te weinig financiële middelen beschikbaar.

Het laatste project betrof Kalongo, een districtsziekenhuis, 1 uur rijden vanaf Kitgum, en destijds opgezet door missionaris en dokter Ambrosoli. Helaas is er nauwelijks orthopedische zorg, veel kinderen met groeiproblemen, verkeerd vastgegroeide botten na een breuk en ook hier weer veel botontstekingen. De wachtkamer puilde uit, in totaal hebben we meer dan 75 patiënten gezien, waarbij een deel op de lijst werd gezet voor een operatie. De 3 dagen daarop volgend konden deze kinderen met succes worden geopereerd.  Ondanks dat wij helaas niet iedereen konden helpen, was dit wel een succesvol bezoek. Een vervolg is zeker noodzakelijk waarbij een volgende missie, medio maart /april 2019, welkom zou zijn.

Ron Onstenk en Frank Wijffels, orthopedisch chirurgen

IMG_1324

IMG_5365

IMG_1316 IMG_1313

Reacties zijn gesloten.